Waar moet je opletten bij het kopen van een kinderfiets?

03-11-2020

Kinderfietsen2

Waar moet je opletten bij het kopen van een kinderfiets?

Elke ouder koopt er een aantal in hun leven; kinderfietsen. Van het kleine driewielertje tot de fiets voor de middelbare school. Maar hoe weet je eigenlijk dat je een goede fiets koopt? Waar moet dan op letten en hoe kies je de juiste maat? 12, 20 of 24 inch?

Het belangrijkste bij het kopen van een nieuwe fiets is dat je de juiste maat kiest. Bij fietsen worden de maten aangegeven in inches. Eén inch staat voor 2.54 cm en geeft bij een fiets de maat van het wiel aan. Hoe meer inches hoe groter de wielen. Hoe groter de wielen, hoe groter het frame en dus de fiets. De fiets die je kiest heeft dus te maken met de lengte van je kind.

Om je een beetje houvast te geven, zijn er tabellen welke maat fiets bij welke leeftijd hoort. Natuurlijk is dat ongeveer want de leeftijd zegt niet precies hoe groot je kind is. Toch kun je hier aardig mee uit de voeten omdat ook de hoogte van het zadel en het stuur natuurlijk mee bepalen. Onderstaande tabel is dus een prima richtlijn. Zoek je een fiets voor een kind van 3,5 a 4 jaar dan is waarschijnlijk een kinderfiets 12 inch de beste keuze. Is je zoon of dochter rond de 5 jaar, kies je beter een kinderfiets 16 inch. Naast de leeftijd kun je ook aanhouden kledingmaten aanhouden. Zo is je kind groot genoeg voor een 12 inch fiets als het kledingmaat 92 tot 104 heeft.

10 inch - 3 tot 4 jaar
12 inch - 3 tot 4,5 jaar
14 inch - 3,5 tot 5 jaar
16 inch - 4 tot 6 jaar
18 inch - 4 tot 7 jaar
20 inch - 6 tot 8 jaar
24 inch - 8 tot 10 jaar
26 inch - 9 tot 12 jaar


Afstellen van het zadel
Wil je het zadel op de juiste hoogte instellen kun je dat op 2 manieren doen. Laat je kind (zeker bij kleinere kinderen) op de kinderfiets gaan zitten. Als je kind nog met platte voet bij de grond kan zonder gebogen beentjes, is het zadel goed ingesteld. Een andere optie is om ongeveer 1,08 keer de binnenbeenlengte aan te houden. Bij grotere kinderen geldt dat het zadel goed staat als ze nog met de tenen bij de grond kunnen en ze het been niet helemaal hoeven te strekken om de voet op het pedaal te zetten. Ook voor volwassenen kun je deze 1.08x regel aanhouden. Koop een fiets trouwens nooit op de groei. Het klinkt goedkoper maar is niet veilig en ook niet fijn voor je kind.

Hoogte van het stuur
Bij kinderfietsen staat het stuur meestal vrij hoog en dat is goed. Zo zitten kinderen goed rechtop. Dat is niet alleen beter voor hun houding maar zo kijken ze ook makkelijker voor zich in plaats van naar de grond of hun voeten. Vergeet niet om bij het afstellen van het zadel ook direct de hoogte van het stuur aan te passen. Zo blijft de zithouding altijd goed.

Remmen
Voor kinderen kies je het beste een fiets met terugtrapremmen. Er is al zoveel om op te letten en met beide handen tegelijk remmen kan voor kinderen lastig zijn waardoor handremmen dus extra gevaar op leveren. Kies je toch een fiets met handremmen, let er dan op dat je een model kiest waarbij de handgrepen dichter naar het stuur gedraaid kunnen worden. Laat de remmen in dat geval opnieuw door de fietsenmaker afstellen.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie