Verkoeling in je huis dankzij een smart home systeem

13-08-2019

smart home

Verkoeling in je huis dankzij een smart home systeem

Met een smart home systeem kun je lampen dimmen of van kleur laten veranderen, het is mogelijk om de gordijnen te openen vanuit je bed én je hoeft nooit meer de thermostaat te bedienen want dat gaat vanzelf. Kun je met domotica in huis ook voor verkoeling zorgen? Jazeker, op deze pagina leggen we uit hoe dat werkt en op welke manieren je tijdens de volgende hittegolf je hoofd koel kunt houden.

Wat is domotica en hoe werkt het?

De termen domotica en smart home worden vaak door elkaar gebruikt, bij domotica toepassingen gaat het doorgaans om producten en diensten die zijn gericht om dagelijkse handelingen te automatiseren. Dit kan mensen met een beperking en senioren helpen om langer zelfstandig te blijven wonen. Als we de term smart home gebruiken gaat het meestal over verhoogd leefcomfort, zoals een lamp die dimt wanneer je een film gaat kijken, of een slimme luidspreker die met een spraakcommando jouw favoriete muziek zal spelen. Er is een flinke overlap met deze producten, een wifi IP camera kan ingezet worden om de woning te beschermen tegen inbrekers, maar ook om jouw mindervalide familieleden bij te staan op afstand. Er zijn honderden apparaten en diensten die binnen een thuisnetwerk centraal aangestuurd kunnen worden, daarmee kan er voor iedere situatie een maatwerk oplossing worden bedacht.

Houd een oogje in het zeil met een wifi IP camera

Met twee ogen kun je best veel zien maar niet alles. Een wifi IP camera die gekoppeld wordt aan het smart home netwerk geeft je meer zicht op de situatie. De voornaamste toepassing is vaak beveiliging in of rond de woning. Toch zijn er meer mogelijkheden met camera’s, de functionaliteit schuilt namelijk in de software. Loopt er iemand in de tuin? Dan laat je direct alle lampen in de huiskamer automatisch inschakelen. Je kunt ook vanuit een andere locatie kijken of de bloemen in de achtertuin water nodig hebben, en vervolgens de sprinklers activeren om maar enkele voorbeelden te noemen. In dit artikel beperken we ons tot verkoeling in huis, laten we drie mogelijkheden bekijken op basis van domotica.

Zo houd je de woning koel in de zomer

Een ventilator geeft je een beetje verkoeling, maar in feite is het dezelfde warme lucht die in beweging komt. Sterker nog, als je meerdere ventilatoren in een afgesloten ruimte plaatst zal de temperatuur stijgen door de warmteontwikkeling van deze elektrische apparaten! Hier zijn drie manieren om de woning echt te verkoelen, en de bewoners verkoeling te geven!

1. Airconditioning

De meest voor de hand liggende optie om de woning te verkoelen is een airconditioning systeem. Daarbij zijn er drie types; mobiele systemen met een slang naar buiten, alles-in-één systemen aan de wand met een afvoer naar buiten, en gesplitste units met een deel aan de binnenzijde van de woning en een deel buiten. Voor de meeste effectieve verkoeling is de gesplitste optie het beste. Binnen wordt een compacte airco geïnstalleerd, buiten de woning bevindt zich het deel dat zorgt voor de aanvoer en afvoer van lucht. Hiermee zal de unit binnen ook veel minder geluid maken, en je kunt meerdere units binnen koppelen aan één buitenunit. Zo kun je in iedere ruimte afzonderlijk de temperatuur regelen, via domotica kun je alle apparaten op afstand bedienen voor optimaal gebruiksgemak. Maak de slaapkamer vast koel voor je naar bed gaat, door vanuit de woonkamer de airco boven te activeren. Zo koel je ook niet meer dan strikt noodzakelijk is waarmee je energie zult besparen.

2. Raamdecoratie of zonnescherm

Het hete zonlicht warmt de woning enorm op, met goede raamdecoratie of een zonnescherm kun je een deel van de hitte buiten houden. Een verduisterend rolgordijn op maat werkt het beste, met een lichte buitenzijde zodat het zonlicht weerkaatst wordt. Sommige fabrikanten leveren aan twee zijden andere kleuren, zo kun je binnen toch kiezen voor een donkere kleur als je dat wilt. Met een elektrische gordijnrails of zwenkarm van het zonnescherm in combinatie met een lichtsensor, hoef je niet eens meer op een knop te drukken of met touwtjes aan de slag te gaan.

3. Ramen en deuren dicht overdag

Als het buiten warmer is dan binnen, en het is windstil, dan kun je beter de ramen en deuren sluiten. Ook hier kan domotica weer van dienst zijn. Zo kun je via een app controleren of deuren en ramen open staan of gesloten zijn. Je hoeft niet eens de voordeur te openen voor verkopers als je een IP deurbel met camera installeert. Met een wifi IP camera zie je direct wie er voor de deur staat, via de microfoon en luidspreker kun je een gesprek voeren. Zou houd je niet alleen ongewenste personen buiten, maar ook de hitte!

Tip; houd de temperatuur thuis in de gaten met een slimme thermostaat. Ook wanneer er niet verwarmd wordt kun je nauwkeurig de wisselingen in temperatuur registreren, zo kun je de beste manier om de woning te verkoelen bepalen. Ook vanaf een terras met een heerlijk fris drankje!

Bron: https://shop.somfy.nl/ip-camera 

 

 IP camera

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie