Is alcohol in eten schadelijk voor kinderen of zwangeren?

15-09-2019

Een scheutje rode wijn door de tomatensaus of wat witte wijn door de risotto… Heerlijk, maar niet altijd gewenst, denk bijvoorbeeld aan kinderen die mee eten (niet álle alcohol verdampt tijdens het koken).Op TheKitchn vonden we deze handige tips voor koken zonder alcohol: vervangers voor witte en rode wijn tijdens het koken. Ja, de smaak zal iets anders zijn, maar het resultaat komt er zeker bij in de buurt!

Rode wijn:

– Kippen-, runder- of groentebouillon

– Druiven-, granaatappel of cranberrysap

– Voor een wat zurige smaak of het ontvetten van bijvoorbeeld pannen kan je een eetlepel rode wijn- of balsamico azijn gebruiken, per 250 ml bouillon.

– Gebruik voor een wat zoetere smaak suiker of honing.

Rode wijn

Witte wijn:

– Verjus

– Kippen- of groentebouillon

– Witte druiven- of appelsap

– Gebruik voor wat zuur een eetlepel witte wijnazijn of citroensap, per 250 ml bouillon

– Vervang de wijn voor een zoet effect door suiker of honing.

Gerechten waarin alcoholische drank is verwerkt zijn niet geschikt voor zwangeren of kinderen. Er blijft altijd wat alcohol achter, ondanks dat er alcohol verdampt of vervliegt. Uit voorzorg adviseren we daarom om dit soort gerechten niet te eten als zwangere vrouw of te geven aan kinderen. Laat de alcohol lekker in de wijnkoelkast zitten wanneer je gerechten serveert met alcohol als kinderen erbij zijn!

Alcohol in gerechten verdampt nooit helemaal na verhitting.Er zijn veel manieren om alcohol te gebruiken in recepten. Denk aan saus van rode of witte wijn, likeur in tiramisu, geflambeerde banaan, likeurbonbons en mosselen gestoofd in bier. In dit soort recepten kan een kleine hoeveelheid alcohol zitten.

Alcohol na het koken en stoven
Na meer dan 2 uur stoven van gerechten waaraan alcohol is toegevoegd, is meer dan 90% van de alcohol verdwenen. Bij korter verhitten blijft meer alcohol achter: circa 40% na 15 minuten verhitten.


Alcohol na het flamberen
Na flamberen blijft ongeveer 75% van de alcohol aanwezig in het gerecht. Flamberen is het in brand steken van een van te voren verwarmde sterk alcoholische drank, die over een bereid gerecht wordt gegoten.


Alcohol bij het bewaren
Bij bewaren in de klimaatkast of bij kamertemperatuur van gerechten of sauzen waarin alcohol is verwerkt neemt het alcoholgehalte met 10 tot 20% af.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie