De klassieke rode wijnsaus – Recept en tips!

21-11-2019

In de koude komende wintermaanden is het heerlijk om te koken met Spaanse rode wijn. De smaken en aroma’s van (rode) wijn geven wintergerechten een enorme boost. Benieuwd hoe je rode wijnsaus precies maakt? We leren je in dit artikel hoe je drie heerlijke varianten maakt, waarmee je zeker indruk maakt op je eet gasten.

Een heerlijke hertenbiefstuk met rode wijnsaus. Toch kan je ook een rode wijnsaus maken om te serveren bij een knapperig gebakken stukje eendenborst. Of wat dacht je van de betere ossenhaas? Begin ook jij alvast te watertanden? Geen zorgen, zo’n rode wijnsaus maken is helemaal niet zo moeilijk. Althans als je onderstaand stappenplan goed opvolgt.

Rode wijnsaus maken2

Rode wijnsaus recept en ingrediënten

Voor genoeg saus voor 6 personen:

2 sjalotten
1 flinke teen knoflook
400 ml rode wijn (goede kwaliteit, maar niet té duur)
200 ml runderbouillon
Klein scheutje balsamico-azijn
1 laurierblaadje
Paar takjes tijm
Peper en zout
125 gram boter, in blokjes + beetje extra.

Rode wijnsaus maken

Hoe maak je rode wijnsaus? Deze vraag wordt vaak gesteld door vele bezoekers in restaurants en winkels. Hieronder een aantal tips en de punten uitgelegd:

Pel de knoflook en de sjalotten en snipper de sjalotten heel fijn. Fruit de sjalot 5 min. in de boter in een wijde (saus)pan. Schep de knoflook, de tijm en de laurier door de sjalot. Schenk het fond van het vlees en de wijn in de pan en breng het aan de kook.

Laat de rode wijnsaus ca. 13 - 15 min. inkoken. Schenk boven een andere pan de ingekookte saus door een fijne (punt)zeef. Verhit de saus opnieuw tot het kookpunt en breng op smaak met peper en eventueel wat zout. Snijd de ijskoude boter in klontjes.

Neem de pan van het vuur en klop met een garde de boterklontjes in gedeeltes door de saus, zodat de saus licht bindt. Houd de saus warm op een vlamverdeler of au bain marie, maar laat de saus niet meer koken.

Extraatje naast het eten? Een heerlijke rode wijn!

Hoe meer tannines en zuren een rode wijn heeft, des te langer deze houdbaar is na het openen. Lichte rode wijnen drink je het beste binnen een dag of twee. Stevige rode wijnen blijven wat langer goed (3-4 dagen na openen) en worden in sommige gevallen zelfs lekkerder als je ze na een of meer dagen drinkt.

Lichte rode wijn: 2 dagen
Stevige rode wijn: 3 a 4 dagen

Tip: bewaar ook je geopende rode wijnen in de wijnklimaatkast 2 zones van bodega43, dan blijven ze langer goed. Ook kun je een wijnklimaatkast inbouw in je keuken plaatsen voor een complete keuken!

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie