De beroemdste mousserende wijnen en andere varianten

13-04-2020

champagne 3515140 1280

De beroemdste mousserende wijnen komen toch wel zeker uit Frankrijk, en dan uit de Champagne. Hier zeggen ze het ook wel uitgevonden te hebben. Maar met die eer willen graag meer landen en gebieden pronken. Waar de waarheid ligt is voor ons niet echt duidelijk. Dat er óók andere wijngebieden zijn die fantastische mousserende wijnen weten te maken is voor ons wél duidelijk!

Champagne
Toch is het wel eervol om een alinea te weide aan hét gebied voor mousserende wijn: Champagne. Wij schrijven zelf dit gebied en de wijn altijd graag met een hoofdletter. Puur omdat we vinden dat het dat verdient.

De Champagnestreek vinden we ten noordoosten van Parijs. Hier is het nog goed koel en de druiven rijpen er zeer langzaam. De bodem zit vol met kalk en dit zorgt dat weer voor voldoende mineralen in de druiven.

Alternatieven
Er zijn zeer veel leuke alternatieve te vinden voor Champagne. Alleen al in Frankrijk kan je goed slagen. Maar ook Italië, Spanje en zelfs Nederland zijn goede producenten van verfijnde bubbels.

Franciacorta is hét Italiaanse alternatief voor Champagne. De wijnen uit deze regio in Lombardijen worden volgens dezelfde methode als champagne gemaakt. Die wordt hier de metodo classico genoemd. Villa Brut Emozione is een zachte, elegante, mousserende wijn. De wijn bestaat voor 85% uit chardonnay aangevuld met pinot nero en pinot bianco. Rokerig, weelderig en fruitig. Een bijzondere bubbel voor een bijzonder feestje!

Prosecco

Houd jij meer van een Italiaanse variant? Prosecco is een geweldig Italiaans aperitief dat z’n naam dankt aan de prosecco-druif, tegenwoordig noemen we deze druif glera. Prosecco wordt bereid door de speciale tankmethode, een methode waarbij de wijn door een tweede gisting in de tank z’n bubbels krijgt. Er zijn twee soorten prosecco, de in Nederland meest verkochte frizzante, en de spumante die een grotere hoeveelheid bubbels heeft.

Cava

Uit Spanje komt de frisse en fruitige cava. Deze mousserende wijn komt meestal uit Penedès, maar kan ook uit andere Spaanse gebieden komen. Net als champagne, krijgen cava's altijd een tweede vergisting op de fles waardoor de bubbels ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan de cava Freixenet, Pere Ventura en Bodegues Sumarroca.

Cava is de bekendste Spaanse mousserende wijn. Deze wijn wordt van oudsher gemaakt met behulp van druiven van drie rassen, te weten Macabeo (Viura), Xarel-lo en Parellada. Soms wordt er echter ook gebruikgemaakt van andere druivensoorten zoals Chardonnay. De meeste Cava wordt gemaakt in Catalonië, in het gebied onder Barcelona. De WijnGoere heeft altijd wel een paar van deze smakelijke wijntjes op voorraad. Ook is een kleine wijnkoelkast handig om de Spaanse mousserende wijnen in op te slaan en zo de witte- en rode wijn op de juiste temperatuur te serveren aan je gasten!

Overige mousserende wijnen

Naast champagne, prosecco en cava worden er meer lekkere mousserende wijnen gemaakt. Uit Zuid-Afrika komt de vonkelwijn pongracz, die heerlijk fris en elegant is. Maar ook uit andere gebieden in Frankrijk komen heerlijke mousserende wijnen zoals de Langlois Château, een crémant de Loire. Een normale wijnkoelkast is geschikt om alle wijnen in op te slaan en jouw keuken een extra luxe uitstraling te geven!

 

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie