Cava - mousserende wijn uit Spanje.

05-05-2020

wine 426463 640

Wijnen uit Spanje

Spanje is met meer dan 1 miljoen hectare aan wijngebied het grootste wijnland ter wereld, maar door hoge temperaturen en droogte slechts derde als het om productie gaat. Het Iberisch Schiereiland heeft een wijnbouwgeschiedenis die ver teruggaat. Al 1100 jaar voor onze jaartelling plantten de Feniciërs wijngaarden in de buurt van het huidige Cádiz in het zuiden van Spanje. Zo’n 800 jaar later verspreidden de Romeinen de wijnstok tot in het gebied dat tegenwoordig Rioja heet, diep in het binnenland.

Cava is de bekendste mousserende wijn uit Spanje. Deze wijn wordt van oudsher gemaakt met behulp van druiven van drie rassen, te weten Macabeo (Viura), Xarel-lo en Parellada. Soms wordt er echter ook gebruikgemaakt van andere druivensoorten zoals Chardonnay. De meeste Cava wordt gemaakt in Catalonië, in het gebied onder Barcelona. De WijnGoere heeft altijd wel een paar van deze smakelijke wijntjes op voorraad.

Productie van Cava wijn

Cava wordt op dezelfde manier geproduceerd als de Franse mousserende wijn Champagne, dit betekent dat de wijn een tweede vergisting op de fles ondergaat (in het Spaans: método tradicional). Deze tweede vergisting duurt minimaal negen maanden. De productie van Cava staat sinds 1991 onder toezicht van de Europese Unie en u kunt een echte Cava herkennen aan de ster met vier punten, welke onder de kurk staat afgebeeld.


Verschillende soorten Cava

Cava wordt meestal ingedeeld op basis van de hoeveelheid suiker die aan de wijn wordt toegevoegd na de tweede gisting. Deze indeling loopt van droog en zonder toegevoegde suiker (Brut nature) tot zoet (Dulce). Daarnaast zijn er verschillen in de lengte van de tweede vergisting. Waar deze bij een normale Cava minstens 9 maanden duurt, geldt voor een Cava reserva minimaal 15 maanden en voor een Cava gran reserva minimaal 30 maanden. Gran reserva wordt alleen toegepast bij brut nature (zonder toegevoegde suiker), extra brut (tot 6 gram suiker toegevoegd per liter) en brut (6 tot 15 gram toegevoegde suiker per liter).

Waar komt het eigenlijk vandaan?
Cava komt uit Spanje. De meeste cava’s komen uit wijnstreek Catalonië. Qua productiemethode lijkt cava het meest op champagne. Hierbij heeft namelijk ook een tweede vergisting op fles plaatsgevonden. Cava is iets milder van smaak dan champagne. Door het klimaat zitten er namelijk minder zuren in. Voor cava wordt vaak gebruik gemaakt van de druiven Macabeo, Parellada en Xarel-Lo. Ook cava komt tot stand volgens de Methode Traditionelle. Het enige verschil is dat cava korter op de fles rijpt. Dit zijn vaak negen maanden. Een groot verschil met champagne is dat cava’s het beste jong gedronken kunnen worden. Ze zijn na een jaar vaak niet meer lekker. Ook qua prijs zit er een groot verschil tussen champagne en cava. Cava is veel minder duur!

Sla je wijnen op in een luxe wijnkoelkast of wijnkast van BODEGA43 voor een luxe keuken met uitstraling!

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie