Altijd direct contact met je kinderen via een smart home

12-04-2019

Smart home kinderen

Altijd direct contact met je kinderen via een smart home 

Iedere generatie ouders komt dezelfde problemen tegen met hun kinderen. Je probeert de kids te begrijpen, en dan komen ze met verhalen van school over computerspellen, rare dansjes of nieuwe gadgets. Het is alsof ze een andere taal spreken! Helaas is er nog geen Google Translate optie om kindertaal naar grotemensentaal te vertalen. Gelukkig zijn er wel degelijk high-tech oplossingen waardoor je beter in contact kunt blijven met jouw kinderen. De jeugd van tegenwoordig...

De nieuwe butler is digitaal

In oude films zie je soms een butler voorbij komen, zo’n statige en oude Britse butler bijvoorbeeld. Enerzijds zou het best leuk zijn om iemand in huis te hebben die alles op commando voor je regelt, anderzijds is het toch een vreemd idee om een mens van vlees en bloed in te zetten voor dit soort taken. Niet echt een gelijkwaardige relatie, gelukkig hebben apparaten er geen problemen mee om ingezet te worden als hulp in huis. Binnen een smart home kun je de thermostaat, de verlichting en de gordijnen in huis laten bedienen door slimme assistenten die ergens op het internet bestaan. Google Home, Alexa of Siri luisteren naar al jouw commando’s, zodat je meer tijd overhoudt om contact te onderhouden met de rest van het gezin.

Veiligheid voor de hele familie

Naast extra wooncomfort kunnen slimme apparaten ook de veiligheid in huis verhogen. Een slimme rookmelder bijvoorbeeld, die in contact staat met de rest van het thuisnetwerk. Wanneer het draadloze rookalarm  afgaat, kun je de verlichting in huis aan laten gaan. Je kunt zelfs een vluchtroute uitstippelen met lichtsignalen of met geluid via de slimme luidsprekers. Oefen met jouw kinderen om in een noodsituatie een specifiek geluid te volgen, zo bereiken ze snel de voordeur.

Houd contact met jouw kinderen

Over de voordeur gesproken; hoe geef je kinderen toegang tot de woning? Zijn ze oud genoeg om een sleutel mee te nemen, een sleutel onder de mat leggen is uiteraard geen goed idee. Maar als je op zolder aan het werk bent heb je ook geen zin om helemaal naar beneden te lopen als de kinderen terugkomen van sporten. Met een slim deurslot kun je de deur automatisch laten ontgrendelen als jouw kinderen in de buurt komen. Of beter gezegd de sensor die ze bij zich dragen. Dit kan een smartphone zijn, maar er zijn ook gepersonaliseerde keycards die werken op basis van locatie.

Met slimme luidsprekers en lampen kun je nog veel meer bereiken. Wanneer het tijd wordt om te eten start je het ‘smakelijk eten’ liedje via de slimme luidspreker in de kinderkamer, of je laat de verlichting op de slaapkamer oranje kleuren wanneer ze nog vijf minuten hebben voor bedtijd. Dit is een manier om te communiceren met jouw kinderen zonder steeds als politieagentje op te treden. Je zegt niet wat jouw kinderen moeten doen, je geeft ze subtiele indicaties dat er bepaalde acties genomen moeten worden. Dit maakt de kinderen zelfstandiger.

Meer tijd voor jouw familie

Naast de kick van al die technologische gadgets in huis, kan een smart home ook bijdragen aan meer sociale interactie tussen gezinsleden. Zo zul je ontdekken dat je met spraakcommando’s via Google Home minder gebruik hoeft te maken van jouw smartphone. Wanneer je snel iets wilt opzoeken via de telefoon zul je geneigd zijn ook even die notificaties te lezen en jouw Facebook tijdlijn te checken. Met een spraakassistent ben je veel meer gericht op één onderwerp, en word je minder snel afgeleid. Zo kun je de interactie behouden met jouw kinderen, bijvoorbeeld wanneer je samen staat te kokkerellen en je wilt eventjes een recept opzoeken.

Maak het makkelijk voor alle leeftijden

Dat gefriemel met smartphones is voor veel gebruikers een koud kunstje, toch zijn er ook veel mensen die moeite hebben om slimme apparaten te bedienen. Met name jonge kinderen en senioren kunnen niet altijd goed overweg met domotica oplossingen zoals elektrische gordijnen of een automatische garagedeur. Somfy is een Frans bedrijf dat regelmatig met eenvoudige oplossingen komt voor complexe functies. Zo is er de Somfy Telis 4, een afstandsbediening die tegen een stootje kan en slechts enkele (grote) knoppen heeft. Je kunt daarmee vijf apparaten of vijf groepen bedienen, en bijvoorbeeld een voorkeursinstelling instellen voor de elektrische raamdecoratie. Ook voor kinderen kan dit een uitkomst zijn, zo hoef je ze niet aan een tablet te zetten om eenvoudige handelingen uit te voeren.

Een smart home brengt je dichter bij elkaar

Er wordt vaak gesteld dat al die technologische vernieuwingen mensen uit elkaar drijven, terwijl het tegengestelde waar is. Door slimme apparaten aan het werk te zetten houd je meer tijd over voor elkaar. Zo kun je eindelijk proberen te doorgronden waar jouw kinderen mee bezig zijn, welke trends nu spelen en wat helemaal ‘uit’ is...

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie