5 redenen waarom jouw kind paarden zo leuk vindt!

10-04-2020

paardrijden en kinderen

Is jouw kind gek op dieren, sportief en graag buiten? Dan is de kans groot dat jouw kind paarden helemaal geweldig vindt. Het zijn zeker in de ogen van kinderen imposante dieren die boven hun uitstijgen. Dat is alleen al indrukwekkend, maar er zijn nog veel meer redenen waarom paarden zo leuk zijn voor kinderen. Ontdek hier 5 redenen waarom jouw kind met of zonder paardrijcap paarden leuk vindt en misschien wel graag wil paardrijden.

1. Het is heerlijk om sportief bezig te zijn

Het is voor kinderen heerlijk om op een sportieve manier hun hobby uit te oefenen. Wat is er nu leuker dan het rijden op een paard in een binnenbak of buitenbak? Paardrijden is een sport en hobby. Zie jij jouw kind straks al rijden op een paard in een uitrusting met paardrijhandschoenen en een paardrijcap.. Dat maakt je als ouder echt trots. Wist je dat er maneges zijn waar kinderen al op kleuterleeftijd welkom zijn om pony te rijden? Bijvoorbeeld vanaf de leeftijd van 5 jaar?

 Een kind is overigens nooit te oud om met paardrijden te beginnen. Het kan namelijk maar zo zijn dat jouw kind al 10 of 11 jaar is en dan pas interesse ontwikkelt voor paarden en paardrijden. Vaak komt de interesse voort uit vriendjes of vriendinnetjes die dan al actief bezig zijn met paardrijden op een manege. Of ontstaat er belangstelling door wat kinderen online of op televisie hebben gezien.

2. Kinderen bouwen een band op met het paard

Kinderen die van dieren houden, zijn in staat om een band met het dier op te bouwen. Een paard is typisch een dier waarmee interactie mogelijk is. Het paard reageert op jouw kind en jouw kind reageert op het dier. Op deze manier ontstaat er een wederzijdse vorm van vertrouwen en respect.

3. Je kind krijgt meer zelfvertrouwen

De omgang met een paard of voor hele jonge kinderen een pony stimuleert het zelfvertrouwen van kinderen. Je kind voelt zich goed als het in interactie is met een paard en daar controle over krijgt tijdens het paardrijden. Het groeien van het zelfvertrouwen maakt bovendien dat je kind steviger in het leven komt te staan en weerbaarder wordt.

4. Je kind voelt zich verantwoordelijk voor de verzorging

Als kinderen betrokken zijn bij de verzorging van een paard neemt het verantwoordelijkheidsgevoel toe. De stal uitmesten is misschien niet het leukste werkje, maar is wel noodzakelijk en dat weet je kind. Het borstelen van een paard hoort ook bij de verzorging en je kind vindt dat vast een van de leukste werkzaamheden om uit te voeren. De lichamelijke verzorging van het paard is natuurlijk ook leuker dan een kruiwagen vol mest wegbrengen.

5. Omgaan met paarden is ontspannend

Je kind komt in een andere wereld terecht in de omgang met paarden. Alles wordt even vergeten en je kind is alleen maar bezig met het paard. Dat heeft een ontspannend effect op je kind. De ontspanning is nog groter als je kind op een paard een buitenrit maakt door de natuur. 

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie