Slimme baby- en kinderproducten

19-07-2019

 Slimme kinderproducten

Slimme baby- en kinderproducten

Slimme apparaten zijn er ook om je kinderen te vermaken of in de gaten te houden. Bijvoorbeeld slimme babyfoons, speciale tablets voor kinderen en gps-trackers. Bij diverse apparaten zetten we nog wel vraagtekens, vooral in verband met privacy en veiligheid. 

Babyfoons

Internetbabyfoons zijn beeldbabyfoons waarbij het ouderstation niet altijd in de buurt van het babystation hoeft te zijn. Het beeld wordt via internet verstuurd. Je kunt het beeld bijvoorbeeld bekijken op je smartphone of tablet. Daarom is er meestal ook geen apart ouderstation.

Deze productgroep is vrij nieuw en nog volop in ontwikkeling. De consumenten testten al vanaf 2015 een paar beeldbabyfoons die werken met een smartphone of tablet. Aanraders waren het niet, vooral vanwege de hoge prijs. Je zou verwachten dat een babyfoon zonder ouderstation goedkoper zou zijn, maar de gemiddelde prijs ligt tussen de €160 en €220. Dat is nog meer dan voor een normale beeldbabyfoon. Online marketing voor dit soort webshops helpt ze meer verkoop te genereren met dit soort hoge prijzen. Hoger in Google komen is leidend hiervoor.

Kindertablets

Een gewone Android-tablet of iPad (iOS) geeft je als ouder weinig zicht op wat je kind ermee doet en is van zichzelf niet erg geschikt voor kinderen (al zijn de restrictiemogelijkheden een aardig hulpmiddel). Er zijn ook tablets die speciaal voor kinderen zijn gemaakt.

Deze kindertablets draaien op Android en hebben een aparte ‘kindvriendelijke’ omgeving. Ook worden ze vaak geleverd met kleurrijke 'bumpers' waarmee ze peuterproof zijn en tegen een stootje kunnen. De vraag is: hoe ‘kindvriendelijk’ zijn deze tablets echt en hoe verhouden ze zich tot een goede budgettablet die je met iets meer werk ook kindvriendelijk kunt maken?

Slim speelgoed

Het 'Internet of Toys' is een categorie op zich binnen de verzameling van slimme apparaten. Van een teddybeer die je verjaardag onthoudt tot een programmeerbare robot: allemaal speelgoed met een internetverbinding. En dat pakt niet altijd even goed uit.

Zoals bij Cayla, de pratende pop. Je kunt haar vragen stellen waarop ze antwoord geeft. Ook kun je haar via een app verhaaltjes laten vertellen. Maar er zijn problemen met Cayla. De fabrikant neemt het niet zo nauw met de privacy van de gebruiker. En vreemden kunnen makkelijk verbinding met haar maken en haar van alles laten zeggen. Gelukkig is ze inmiddels niet meer in Nederland te koop.



Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie