Kids & TV kijken: 4 kijktips voor alle kinderen in Nederland

16-08-2019 door Danny Bijl

Kids & TV kijken: 4 tips

Hoewel er op het eerste opzicht niets mis lijkt te zijn met kinderen die tv kijken, kan het ook risico’s met zich meebrengen. Maar wat is nu gezond en wat niet, en wat voor regeltjes kun je aan het tv kijken koppelen?

Children, Tv, Child, Television, Home, People, Boy

1. Beeldschermtijd bespreken

Ieder kind is natuurlijk anders. De ene wilt maar al te graag dat papa en mama een nieuwe televisie kopen om nóg meer voor de beeldbuis te kunnen hangen, terwijl de andere er maar weinig interesse in lijkt te hebben. De lengte van de beeldschermtijd hangt helemaal af van zowel de kinderen als de ouders en de situatie waar deze zich in bevinden. Tijdens de drukke uren in huis of lang reizen tijdens een vakantie kan een tv of tablet natuurlijk veel ontspanning en gezelligheid bieden. Daarnaast zijn er ook allerlei leerzame programma’s en apps te vinden. Het is hoe dan ook belangrijk om dit als ouders samen door te spreken en eventueel een paar oplossingen te proberen. Heb je bijvoorbeeld een beeldschermtijd voor ogen maar blijkt deze niet te werken; dan mag je deze gewoon aanpassen naar wat meer of wat minder uren. 

2. Hoeveelheid beeldschermtijd

Hoewel er geen algemeen geldend advies is is de beeldschermtijd vaak afhankelijk van de leeftijd van je kinderen. Hoe ouder ze zijn, hoe langer ze achter het beeldscherm door mogen brengen. Hoe ouder de kinderen zijn hoe groter de verleiding is natuurlijk. Vaak worden van kinderen tot 8 jaar een uurtje per dag aangehouden (verdeeld over periodes van een kwartier bijvoorbeeld), tot tien jaar van anderhalf uur, tot twaalf jaar vaak twee uur en voor twaalf jaar en ouder een uur of drie per dag.

3. Stel een tijdslimiet in

Maak het jezelf niet te moeilijk en stel indien mogelijk een tijdslimiet in op je Samsung tv of gebruik een kookwekker om de tijd bij te houden. Zorg dat je dit als ouder in de hand hebt en blijft houden totdat de kinderen ouder zijn. Vergeet natuurlijk ook niet dat de schermtijd voor zowel televisie als tablet en mobiele telefoon geldt. 

4. Leerzame programma’s

Er zijn genoeg leuke, leerzame programma’s en apps beschikbaar waar de kinderen van kunnen genieten: en ook de content die ze zien is van invloed natuurlijk. Houdt zelf in de gaten wat voor dingen je kinderen op televisie kijken en zorg dat je de niet passende programma’s buiten beschouwing houdt. 

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie